Porslinskronor
Om tanden är svårt skadad av karies, sprucken eller svag, tandläkaren kan föreslå att cementera fast en porslinskrona på den skadade tanden.
Det finns olika typer av porslinskronor såsom Zirkonium kronor, MK-kronor, Di Vinci kronor, Empress etc. Det som skiljer porslinskronorna åt är material som används och påverkar kronans styrka, hållbarhet, utseende.
En MK-kronor består av en metallkärna som gör tanden stark och tålig. MK-kronor används framförallt baktill i munnen. Zirkonium-kronor erbjuder en metallfri och mer estetisk lösning. Zirkoniumkronor är mycket lik en naturlig tand och används främst framtill i munnen.
En porslinskrona täcker hela tanden från tandköttskanten och kan göras i olika former, längd, bredd och färg. Kronor är också effektiva att korrigera stora snedheter, där en porslinsfasad inte räcker till. Behandlingen är smärtfri och tar två tandläkarbesök i anspråk. Tekniken för porslinskronor har blivit bättre och det är nästan omöjligt att skilja en krona ifrån en vanlig tand.
Förberedelse för krona
Om tandroten och tandfästet är starkt, kommer en tandläkaren förbereda tandkronan genom att ta bort en del av emaljen och dentinet.
Om tanden är mycket svårt skadad och svag, kan det vara nödvändigt att sätta i en metallpelare i tanden för att ge kronan support. I detta fall måste en rotfyllning först göras innan man kan sätta fast kronan.
Eftersom kronan måste passa ordentligt och passa in med de andra tänderna, måste ett flertal tandavtryck göras och skickas till ett tandtekniskt labb som konstruerar den färdiga tandkronan. Tandläkaren sätter i en temporär krona till nästa tandläkarbesök.
Vid andra tandläkarebesöket sätter tandläkaren den nya kronan i den gamla tanden. Om den passar, cementerar tandläkaren tandkronan på plats. Beroende på material, är kronans livslängd vara på minst 25 år. |