English Svenska  
 


Hem
Smile team
Smile Design
Estetisk Tandvård
Smile Makeover
Smärtfri Tandvård
Tandblekning »
Tandställning
Bonding
Kosmetisk Contouring
Vita fyllningar/inlays
Porslinsfasader »
Kronor
Tandersättning
Bryggor
Estetiska Proteser
Implantat
Priser & Garantier
Resa
Kontakta oss
Referral service
Referenser
 

 

Vita fyllningar/Inlays

Amalgam har länge använts i tandvården. Idag råder det inget tvivel att det inte är hälsosamt att ha amalgam i munnen. Dessutom är amalgam fult och bör bytas ut till mer estetiskt material.
Det finns idag ett antal alternativa fyllningsmaterial:

Porslin-keram
De estetiska fördelarna överväger eftersom dessa fyllningar har stora likheter med en riktig tand, både vad det gäller färg och form. Dessa görs på ett tandteknisk laboratorium och tar 3 arbetsdagar att framställa.

Komposit
En kompositfyllning består av en plastmassa som innehåller små partiklar av kvarts eller glas. Fördelarna med kompositfyllning är att materialet är tandfärgat och att det går att fästa direkt på tanden. En kompositfyllning håller i ungefär 5-10 år och materialet fungerar bäst vid mindre lagningar. Nackdelar med kompositer är att de är känsliga för påfrestningar som hårt tuggryck och att de lätt samlar plack. De missfärgas också lätt om man är rökare.

Glasjonomer
Glasjonomer är en typ av tandfyllningsmaterial som innehåller fluor. Det är vanligt vid tandfyllningar på mjölktänder. Den främsta fördelen är förmågan att uppta och avge fluor, vilken kan förebygga karies. Detta gör att materialet används även på vuxna vid små reparationer av fyllningar eller vid hög risk för nya hål.

Kompomer
Kompomer är ett nytt material och är egentligen en blandning av komposit och glasjonomer. Materialets fördelar är att det har god estetik och avger fluor. Nackdelen är att det har begränsad hållfasthet.

Guld
Det mest beprövade tandfyllningsmaterialet som uppvisat den längsta hållbarheten är guld. Det används ofta som ett fast inlägg (inlay/onlay) eller tandkrona och passar bäst långt bak i munnen. Att laga med guld blir naturligtvis dyrare än att laga med plast.


Inlay/Onlay

För att reparera skador som omfattar mer än halva tandens bityta används ofta att välja s.k. inlays eller onlays. De kallas även porslinsinlägg

Inläggen kan vara av porslin, guld eller en resinbaserad komposit (plastfyllning) som klistras fast på det område där tanden är skadad. Oftast används porslinsmaterial, för att det matchar färgen på dina tänder.

Ett inlay - inlägg liknar en tandfyllning och finns på insidan av tanden.

   

Ett onlay - inlägg är en mer omfattande rekonstruktion som täcker en större del av tanden.

Porslinsinlägget sätts fast på två tandläkarbesök. Vid första tandläkarbesöket avlägsnas den gamla fyllningen eller karieshålet och tanden förbereds för porslinsinlägg. Tandläkaren tar därefter ett avtryck på tanden och skickar den till ett tandtekniskt labb. Avtrycket används till att göra en porslins- eller guld inlay/onlay. Vid detta tillfälle lägger tandläkaren i en temporär fyllning och bokar ett nytt besök.

Vid andra tandläkarbesöket avlägsnas den temporära fyllningen. Tandläkaren försäkrar sig att porslinsinlägget passar ordentligt i tanden och inte påverkar ditt bett. När den har passats in klistras inlägget fast med ett starkt bonding material. Därefter poleras tanden.

Fördelar
Typiska fyllningar kan minska tandens styrka med upp till 50 %. Porslinsinlägg kommer, eftersom de är klistrade direkt på tanden, öka tandens styrka med upp till 75 %.

Lagningar med porslinsinlägg har en livslängd på 10-30 år.

 

 
 
         
Estetisk Tandvård   Innan du åker Kontakt, Förfrågan & Villkor
       
Copyright © 2020 Medica Travel, All Rights Reserved


Månadens leende :)